OD IZLOGA BOLA DO IZLOGA STRASTI

Izvor: SVJETIONIK Centar Za Život

Pisac: Slađana Skočajić Drakovac

Datum: 01/2018

OD IZLOGA BOLA DO IZLOGA STRASTI

Rođenje moje kćerke s posebnim potrebama pokazalo se važnijim,nego što sam mogla i zamisliti. Kroz njen život moglo se vidjeti kako se zbogosjetljivosti djeteta rađa osjetljivost svijeta, vidjeti kako se zbog i u ime ljubavi preobražava svijet, mijenjaju stavovi,ruše predrasude. Pomoću njenog dragocjenog života upoznala sam pravu vrijednost. Svaki novi dan je bio i jeste put izbora.

Mnogi roditelji biraju dječaka,pojedini djevojčicu sa smeđim, plavim ili zelenim očima. Neposredno prije rođenja odabiraju se zanimanja “moje dijete” budući ljekar, naučnik, fudbaler, zvijezda, glumica i sl.

Fantastičan izlog za izbor bebe.

Prije dvije decenije razgledala sam iste izloge, sve do dana kada sam se zagledala u izlog svoje duše.

Tada sam donijela odluku da će moja duša jedino ostati vjerna svojoj voljenoj bebi, koja je stigla iz sasvim drugog izloga-izloga margine. Moja je duša puna ljubavi dokazala da POSJEDUJEM NEPROCIJENJIVO BLAGO. Nisam imala priliku da u ratnoj 93.godini utvrđujem koja i kakva će se zvijezda roditi, sve što sam znala bilo je dovoljno, da ću se zvati majkom.

Koliko god je život bio težak, surv mukotrpan nikad nisam zažalila zbog rođenja moje voljene kćerke.

Jedino žalim i žaliću dugo, što sam se prepustila bolu i sažalijevanju zbog neznanja i zbog putovanja u nepoznato. Onda sam shvatila, sve što je potrebno potrebno je ispuniti misiju ljubavi, naučiti novi jezik, koji se govori ne samo riječima, već sveukupnim bićem. Oslobođena patetike posmatrala sam moju kćerku kako vidi svijet, kako ga doživljava, na koji način sama uči i podučava druge šta je smisao života, šta je to najvažnije i najdragocjenije na svijetu, što svijet počesto zaboravlja. Moja kćerka je odrasla i odrasta u divno dijete i učitelja.

Bol se pretvorila u strast, prije njenog rodjenja pisala sam pjesme, njenim rodjenjem postala sam pjesnik. Odlučila sam prigrliti, voljeti, raditi ono što najbolje znam i umijem. O tome pjevam, govorim, dijelim, radim, pomažem, padam, pkušavam, ustajem i opet volim. Rezultat svega toga najveći je, najiskreniji i najsnažniji angažman – socijalni, društveni i ne manje bitno – umjetnički, onaj koji ostavlja neizbrisive tragove u vremenu – angažman zapisan u pjesmama i u srcima. Naši izbori govore najviše o nama samima. Moj izbor govori da sam svojim stvaralačkim rukama umjetnice, brižnim i nježnim rukama majke, toplim rukama žene pune ljubavi, nesebično dala najbolji dio sebe same. Ta strast je postala motivacija za osnivanje Udruženja umjetnika, sportista i osoba sa invaliditetom “MISS” čiji je cilj donijeti dio radosti ranjivoj populaciji, tj. mladima sa invaliditetom gdje mogu osjetiti snagu ljubavi i timskog rada. Poznati slikar, Picasso je rekao “Umjetnost je laž koja nas tjera da shvatimo istinu”, a naše uruženje ima za svrhu trčati ka istini.

– Slađana Skočajić Drakovac



Možda ti se također sviđa...

Popularni članci ...