POMOĆ U TRUDNOĆI

Izvor: SVJETIONIK Centar Za Život
Pisac: Eileen Pressler (direktorica SVJETIONIK 2001-2017)
Datum: 12/2014

POMOĆ U TRUDNOĆI

Svatko tko je spasio nekoga reći će nam da je to iskustvo koje mijenja život. I to ne samo a onoga tko je spašen, nego i za onoga koga je Bog upotrijebio da spasi taj život.

Došla sam na parking ispred jedne klinike za pobačaje u Indijani (SAD) kao ‘savjetnik na ulici’ prije gotovo 30 godina. Toga dana spašen je jedan život jednako kao što je jedna žena spašena od toga da učini pobačaj.

Kada smo moj muž i ja doselili u Sarajevo u studenom 1999. godine, saznali smo o naraštajima ponavljanih pobačaja unutar mnogih obitelji a također i o velikom postotku pobačaja tijekom rata. BiH kao i druge zemlje u susjedstvu tada nisu imali centre za promicanje i obranu života ili centre za brigu o trudnicama koji bi pomogli da ljudi izaberu život za svoje bebe ili koji bi im pomogli u njihovim praktičnim potrebama. Iz toga razloga nastao je Svjetionik Centar Za Život, prvi centar u BiH koji pomaže ženama u slučaju neplanirane trudnoće i donosi iscjeljenje onima koji pate nakon pobačaja.

Ako ne pomažemo onima koji nestaju, mnogi životi se mijenjaju. Nedužna novorođenčad, žene i muškarci koji trpe od postpobačajnog sindroma primjer su toga. Pobačaj također utječe i na one koji su propustili da odgovore svoje prijateljice ili su ih čak aktivno ohrabrivali na taj korak.

Neki od negativnih učinaka na društvo na koje utječu namjerni pobačaji:

Dokumentirao je da je u zemljama gdje je namjeran pobačaj ozakonjen, stopa kriminala u velikom porastu, uključujući i nasilne zločine koje čine žene.

Tri od četiri veze između muškarca i žene završavaju unutar tri mjeseca nakon pobačaja, čak i ako se oba partnera dogovore oko izvršenja istog.

Studije širom svijeta pokazuju veliki porast raka dojke, prijevremenih rođenja koja rezultiraju cerebralnom paralizom, porast broja zlostavljane djece od strane emocionalno oštećenih roditelja koji trpe učinke pobačaja unutar obitelji, porast broja samoubojstava, osobito medu maloljetnicima itd.

Naš centar također organizira seminare o spolnoj uzdržljivosti prije braka te o činjenicama vezanima za razvoj ljudskog fetusa i negativnim učincima pobačaja. Svjetionik ima različite prevedene brošure na temu uzdržljivosti, povratka moralno čistom životu nakon negativnog testa na trudnoću i spolno prenosivih bolesti. Također imamo i postpobačajnu literatura uključujući i SaveOne – postpobačajno bibljisko proučavanje za žene i muškace. Posjedujemo i mnoge druge tiskane materijale s korisnim podacima. A u mogućnosti smo osigurati i dječuju odjeću kao i druge osnovne potrepštine za žene. Do sada smo imali dva ciklusa postpobačajnih biblijska proučavanja kroz koje smo donijeli nadu i iscjelenje ženama u raznim crkvama koje pate zbog pobačaja u prošlosti.

U BiH i susjednim zemljama prije 15 godina nije bilo ni jednog centra za borbu protiv pobačaja. Sada ih je već osam. S njim zajedno radimo na koordinaciji događaja Nedjelja poštivanja života (Respect Life Sunday) koji će se održati u siječnju 2015. godine. Također planiramo i Kampanju 40 dana za život (40 Days for Life Campaign) kao što je bila ona održana proljeće u Zagrebu.

Naša mreža stranica glasi www.svjetionikcentarzazivot.com i ako ste zainteresirani za sudjelovanje ili za više informacija, pošaljite nam svoj telefonski broj i adresu i rado ćemo Vas kontaktirati.

– Eileen Pressler



Možda ti se također sviđa...

Popularni članci ...