Sigurna Nebeska Kutija

U prvih mjesec dana nakon što je postavljena Sigurna Nebeska Kutija za Bebe spasila je život djevojčici

Manje od 30 dana kako je postavljena Sigurna Nebeska Kutija za Bebe u Franjevačkoj Bolnici u Hammondu u Indiani, SAD, primila je novorođenu djevojčicu. Beba je preuzeta u manje od 90 sekundi. Alarm se oglasio kada je beba položena u kutiju, i tim za hitnu intervenciju bolnice je odma odreagovao.

ABC7 Chicago je inervjuirao Monicu Kelsey, osnivača i Izvršnog direktora Sigurne Nebeske Kutije za Bebe. Kako kaže Kelsey i ona sama je usvojena, i poslije je saznala da je bila ostavljena kao novorođenče. Nakon što je vidjela kutiju za djete u jednoj Crkvi u Cape Townu u Južnoj Africi, gdje su roditelji mogli predati novorođenče bez da imaju interakciju licem u lice. I ona sama je počela da razmišlja da osnuje tu Sigurnu Nebesku Kutiju za Bebe. Da bi upravo kroz nju stvorila način majkama da osiguraju skrb o djeci. Ali isto tako i edukuju ljude o Sigrunim Nebeskim Zakonima, koji dozvoljavaju roditeljima novorođenčadi da predaju svoju bebu bez da budu izloženi zakonskim posljedicama.

U odnosu na novorođenče koje je trenutno bilo ostavljeno u bolničku kutiju za bebe, Kelsey kaže, ’’Da je njena nada i cilj za ovu malenu djevojčicu, da odraste znajući da je voljena od samoga početka. Njena mama je samo osijećala da je ovo najbolje za nju. I nadamo se da će i ona i njena priča biti sigurno dostavljene nadležnim vlastima kao kontrast svim onim pričama koje su mogle završiti tragično.

Tokom ljeta, jedna novorođena djevojčica je pronađena napuštena u šumi u plastičnoj vreći u Gorgiji. Druga djevojčica, samo par sati staraa, je pronađena gola u šumama Silver Springa u Marylandu. U oba sučaja, bebe su spašene kada su prolaznici čuli plač i istražili što se događa. Tragično i žalosno moram reći da mnogi slučajevi napuštenih beba nezavršavaju sa sretnim krajem.

U Indiani, postoji Siguran Nebeski Zakon koji dozvoljava roditeljima da predaju novorođenče u skrb bilo kojoj bolnici, hitnoj službi, policiji ili vatrogasnoj stanici bez ikakvih pitanja ili zakonskih posljedica. I ovih priča možemo vidjeti da zakoni kao što su ovaj mogu spasiti život.

Izvor: www.liveaction.com

Autor: Anna Reynolds

Prevod: Dejana Fejzanović

Možda ti se također sviđa...

Popularni članci ...